Metsäpirtti

Mainitaan Sakkolan pogostaan kuuluneena kyläkuntana 1500. Kirjallisuudessa on väitetty, että piispa Laurbechius olisi antanut 1600-luvulla luvan, että Kiviniemen kappelikirkko saatiin muuttaa Metsäpirttiin, jossa papisto neljä–viisi kertaa vuodeossa toimitti jumalanpalveluksia ilman, että siellä oli hautausmaata tai vihittyä kirkkoa. Konsistoriaalitarkastuksessa 1745 annettiin kieltävä vastaus anomukseen, että kappeli saataisiin rakentaa Kiviniemelle, mutta Suvannonpään seudun asukkaita kehoitettiin rakentamaan kappeli Metsäpirttiin, johon anottaisiin lupaa konsistorilta. Metsäpirtin kappelikirkon katto oli hyvin rappeutunut ja uusi kirkko rakennettiin 1791. Kirkko purettiin ja rakennettiin uudelleen 1841. Erotettiin Sakkolasta itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi päätöksillä 1894 ja 1902. Ensimmäinen kirkkoherra astui virkaan 1904. Metsäpirtin kunta perustettiin 1894. Seurakunta lakkautettiin 1949.

Arkuntanhua, Haapasaari (Haapsaari), Hatakkala, Joentaka, Korholanjaama, Kosela, Koukunniemi, Lapanainen, Malakki, Martinkorhola, Metsäpirtti, Neusaari, Paloniemi, Raaju, Saaroinen, Sunikkala, Taipale, Terenttilä, Vanhajaama, Vaskela, Viisjoki

Papisto

Kirkkoherrat

1904–1910 Kauno Edvard Uino

Ylimääräiset papit

1903–1904 Akseli Kytö, vt. kirkkoherra

Metsäpirtin seurakunnan rippikirjat alkavat vuodesta 1831, tilikirjat vuodesta 1847 ja historiakirjat vuodesta 1890. Seurakunnan vanhinta arkistoa säilytetään Kansallisarkisto Mikkelissä ja aineistokokonaisuus kattaa vuodet 1831–1987. Osan arkistoa sanotaan tuhoutuneen pappilan palossa niiden jäätyä arkistoholviin.

Seurakunnan lakkauttamisen jälkeen sen arkisto siirrettiin evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinnon alaiseen Lakkautettujen seurakuntien keskusarkistoon (LSKA), jossa asiakirjoihin tehtiin merkintöjä vuoteen 1990 LSKA liitettiin Mikkelin maakunta-arkistoon 1990.