Liedenpohja

Talonisäntä Juha Kaarlenpoika Sytelä anoi Alavuden emäseurakunnan Sapsalammin kylän ja Virtain kappelin Liedenpohjan kylän noin tuhannen asukkaan puolesta uuden saarnahuonekunnan perustamista sekä lupaa rakentaa kirkkorakennus ja hautausmaa Kukkolammin mäelle mainittujen seurakuntien rajalle. Anomuksen mukaan sekä Virtain että Alavuden papit olisi velvoitettutuomiokapitulin määräämää palkkaa vastaan pitämään vähintään kerran kuukaudessa jumalanpalveluksen saarnahuoneessa, jonka rakentamiseksi talolliset Aaron Liedenpohja, Veetrikki ja Aleksanteri Tulijoki sekä Juha Sulkava olivat ehdottaneet vähintään 50 talollisen yhteistä hanketta.

Mainittuun anomukseen annettiin myöntävä vastaus keisarin käskykirjeessä 28.2.1861, mutta sitä ei pantu koskaan toimeen, eikä saarnahuonekuntaa koskaan perustettu. Aiempiin anomuksiin asiassa oli annettu epäävät päätökset tuomiokapitulissa 20.10.1813, hallitsevassa konsistorissa 22.4.1814 ja uudelleen konsistorissa 15.10.1817. Perustamattomalla rukoushuonekunnalla ei ollut virallista nimeä, mutta suunniteltu kirkkorakennus olisi sijainnut Kukkolammin läheisyydessä mäellä Virtain kappelin puolella Liedenpohjan kylän maalla.

Liedenpohja, Sapsalampi