Laatokan länsipuolella sijainnut ja Hiitolan Tiurulan kylän mukaan nimensä saanut vanha ortodoksinen seurakunta, joka muodostui alueen kirkolliseksi keskukseksi 1600-luvulla. Seurakunta lienee ollut olemassa jo 1500-luvulla, se perustettiin uudelleen 1836 ja sen keskus siirrettiin Hiitolasta Kurkijoelle. Seurakunta kattoi Hiitolan, Kurkijoen, Parikkalan, Rautjärven, Saaren ja Simpeleen. Seurakunnalla oli kaksi kirkkoa, Hiitolan Tiurulan kylässä sijainnut Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen muistolle pyhitettykirkko rakennettiin 1922 ja Kurkijoen Raholan kylässä sijainnut Neitsyt Marian ilmestyksen muistolle pyhitetty kirkko rakennettiin 1933. Molemmat kirkot säilyivät talvisodasta, mutta tuhoutuivat jatkosodassa. Tiurulan ortodoksinen seurakunta lakkautettiin ja sen toiminta päättyi muiden luovutettujen alueiden ortodoksisten seurakunnan tavoin 31.12.1949.
Muut nimet
Tiurulan ortodoksinen seurakunta
Arkisto
Tiurulan ortodoksisen seurakunnan rippi- eli pääkirjat alkavat vuodesta 1892 ja metrikat eli luettelot syntyneistä, vihityistä ja kuolleista vuodesta 1810. Seurakunnan vanhinta arkistoa säilytetään Kansallisarkisto Mikkelissä ja aineistokokonaisuus kattaa vuodet 1810–1950.
Seurakunnan kirkko paloi 1917, jolloin tuhoutui ilmeisesti pääkirjoja lukuun ottamatta vanhimmat metrikat ja muut kirkolliset asiakirjat.
Kansallisarkisto on digitoinut Tiurulan ortodoksisen seurakunnan kaikki kirkonkirjat. Yli 100 vuotta vanha aineisto on vapaasti tutkittavissa Astia-palvelussa. 100 vuotta nuoremmat aineistot ovat käytettävissä kaikissa Kansallisarkiston tutkijasaleissa ja niiden käyttäminen edellyttää käyttöluvan hakemista.