Pitkäranta (ort.)

Päivitetty: 5 päivää sitten

Kitelään kuuluneeseen Pitkärantaan rakennettiin oma ortodoksinen kirkko 1898, joka oli alkuun kappeli, mutta pitkän väännön jälkeen Pitkärannasta tuli itsenäinen seurakunta 1925. Seurakuntaan kuuluivat Pitkärannan, Nietjärven, Koivuselän, Koirinojan, Uomaan sekä Salmin pitäjän Uuksun kylän ortodoksit. Pitkärannan ortodoksinen seurakunta lakkautettiin ja sen toiminta päättyi muiden luovutettujen alueiden ortodoksisten seurakunnan tavoin 31.12.1949.

Pitkärannan ortodoksinen seurakunta

Pitkärannan ortodoksisen seurakunnan rippi- eli pääkirjat ja metrikat eli luettelot syntyneistä, vihityistä ja kuolleista vuodesta 1899. Seurakunnan vanhinta arkistoa säilytetään Kansallisarkisto Mikkelissä ja aineistokokonaisuus kattaa vuodet 1899–1950.

Kansallisarkisto on digitoinut Pitkärannan ortodoksisen seurakunnan kaikki kirkonkirjat. Yli 100 vuotta vanha aineisto on vapaasti tutkittavissa Astia-palvelussa. 100 vuotta nuoremmat aineistot ovat käytettävissä kaikissa Kansallisarkiston tutkijasaleissa ja niiden käyttäminen edellyttää tutkimusluvan hakemista.