Lappeenranta (ort.)

Päivitetty: 7. toukok.

Lappeenrannan kaupunkiin rakenneettiin Pyhän Neitsyt Marian kirkko 1785, jonka jälkeen kaupunkiin muodostui ortodoksinen seurakunta. Seraukunta liitettiin kuulumaan Viipurin hiippakuntaan 1924. Seurakunnan jäsenten määrä nousi yli viidestä sadasta reiluun tuhanteen 1920-luvulta 1950-luvulle.

Lappeenrannan ortodoksinen seurakunta

Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan rippi- eli pääkirjat alkavat vuodesta 1796 ja metrikat eli luettelot syntyneistä, vihityistä ja kuolleista vuodesta 1786. Seurakunnan vanhinta arkistoa säilytetään Kansallisarkisto Mikkelissä ja aineistokokonaisuus kattaa vuodet 1750–1955.

Kansallisarkisto on digitoinut Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan vanhimmat kirkonkirjat noin 1850-luvulle saakka ja aineisto on vapaasti tutkittavissa Astia-palvelussa. Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys (SSHY) on digitoinut seurakunnan nuorempia kirkonkirjoja. Alle 125 vuotta vanhojen aineistojen tutkiminen vaatii kirjautumisen yhdistyksen jäsensivuille.