Kyyrölä (ort.)

Päivitetty: 5 päivää sitten

Perustettiin 1725, jolloin kreivi Grigori Petrovitš Tšernyšev siirsi lahjoituksena saamilleen ja sodassa autioituneille tiloille Muolaan keskiosaan parisataa venäläistä maaorjaa. Samana vuonna seurakunnalle rakennettiin oma kirkko. Edellä mainittu kirkko paloi 1788 ja toinen kirkko rakennettiin 1803, joka tuhoutui tulipalossa 1894. Seurakunnalla mainitaan oma pappi ainakin 1765. Seurakunnan uusi pääkirkko, Kristuksen temppeliintuomisen kirkko, rakennettiin arkkitehti N. J. Baranjevin suunnittelemien mukaan Kyyrölän kirkonkylään 1898 ja se oli yksi Suomen suurimmista ortodoksisista kirkoista. Seurakuntaan kuuluivat Muolaan, Heinjoen, Äyräpään ja Valkjärven ortodoksit. Kyyrölän ortodoksinen seurakunta lakkautettiin ja sen toiminta päättyi muiden luovutettujen alueiden ortodoksisten seurakunnan tavoin 31.12.1949.

Kyyrölän ortodoksinen seurakunta

Kyyrölän ortodoksisen seurakunnan rippi- eli pääkirjat alkavat vuodesta 1894 ja metrikat eli luettelot syntyneistä, vihityistä ja kuolleista vuodesta 1819. Seurakunnan vanhinta arkistoa säilytetään Kansallisarkisto Mikkelissä ja aineistokokonaisuus kattaa vuodet 1819–1970.

Kansallisarkisto on digitoinut Kyyrölän ortodoksisen seurakunnan kaikki kirkonkirjat. Yli 100 vuotta vanha aineisto on vapaasti tutkittavissa Astia-palvelussa. 100 vuotta nuoremmat aineistot ovat käytettävissä kaikissa Kansallisarkiston tutkijasaleissa ja niiden käyttäminen edellyttää tutkimusluvan hakemista.