Kolppana

Päivitetty: 17. toukok.

Muodosti alkuaan Skuoritsan seurakunnan eteläisimmän osan, ja sen länsipuolella sijaitsi aikanaan Tääkelin eli Spankkovan seurakunta, jolla oli oma kirkkoherra ainakin 1640-luvulta lähtien. Kolppanan seutu kuului myöhemmin viimeksi mainittuun seurakuntaan, kunnes liitettiin Koprinaan. Erotettiin Kolppanasta itsenäiseksi kirkkoherrakunnaksi 1753. Kolppanan Pyhien Pietarin ja Paavalin kirkko rakennettiin Venäjän keisari Paavali I:n lahjoittamilla varoilla ja se valmistui 1802. Kirkon torni purettiin 1933 ja kirkko suljettiin 1937. Seurakunnassa oli 2 544 jäsentä vuonna 1917 ja se kuului Länsi-Inkerin rovastikuntaan.

Pieni-Hatsina, Himasi, Kivijärvi, Pieni Kolppana, Suuri-Kolppana, Kurema, Lätinä, Pieni-Paaritsa, Suuri-Paaritsa, Räpisi, Ala-Sakoska, Ylä-Sakoska, Salusi, Sernitsa, Uusi-Sernitsa, Vaijala, Vakkala, Vopsi

Kolppanan seurakunnan arkistoa säilytetään Kansallisarkisto Helsingissä ja aineistokokonaisuus sisältää väestörekisteri- ja tiliasiakirjoja vuosilta 1771–1916.

Kansallisarkisto on digitoinut Kolppanan seurakunnan kirkonkirjoja. Yli 100 vuotta vanha aineisto on vapaasti tutkittavissa Astia-palvelussa. 100 vuotta nuoremmat aineistot ovat käytettävissä kaikissa Kansallisarkiston tutkijasaleissa ja niiden käyttäminen edellyttää käyttöluvan hakemista.

1 katselukerta

留言